Tuesday, April 3, 2012

Belajar Bahasa Sarawak Dengan Cara Yang Mudah


Assalamualaikum


This entry I done on behalf to Kak Azz and Sha. Especially to Kak Azz yang selalu bagi za nasihat and give a good comment. Serius, Za being so manja bila Kak Azz kerap bagi komen macam tu. You act like my sister. I really miss her.

Okay dear Kak Azz and Sha : 

This is a few sentence yang selalu berlaku bila kita sedang share masalah dengan kawan (situasi), don't be so salah faham. Ini hanya contoh untuk buat ayat sahaja. I give from malay to sarawak's sound okay! :D


Kawan : Fiza, kenapa nangis ni?

Fiza : Entah lah, mungkin rindu kat seseorang kot.

Kawan : Betul ke? Atau ada masalah lain? Cerita lah.

Fiza : Mungkin tugasan berlambak minggu lepas kot. Saya rindu mak, tapi mak tak angkat phone.

Kawan : Cuba call balik, relaks.

Fiza : Okay, saya cuba.



And translate :



Kawan : Fiza, apa kenak nangis tok?


Fiza : Ne tauk, kali rindu ngan seseorang eh.


Kawan : Bena ka? Tau pun da masalah lain? Cerita lah oh.


Fiza : Kali tang kerja banyak kali jak dari minggu lepas bah. Kamek rindu mak, tapi mak sik ngangkat tepon.


Kawan : Coba call balit, relaks.


Fiza : Okay, kamek coba.






That's it. A simple impression for both of you. I am trying to teach tapi sorry tak reti. Enjoy!


Take Care




6 comments:

  1. Apa celop tok tu bahasa sarawak ke? :p

    ReplyDelete
  2. ish! nenek betul. ye lah...haha

    ReplyDelete
  3. Wahhh.. Ada entry khas untuk akak... Tenkiu Za... hehe...

    Kali = mungkin.. Betul ke...?

    Ne tauk = entah la... Boleh guna nanti ayat ni.. hehe...

    ReplyDelete
  4. kak azz : hehehe...a'ah...for u and that's right :D

    ReplyDelete
  5. lg?? sila buat tutorial lg...

    ReplyDelete