Friday, October 26, 2012

Stay dalam bilik sambil dengar takbir raya via Youtube. Allahuakbar!


Assalamualaikum

Selamat pagi Jumaat. Mulakan hari anda semua dengan senyuman kambing or unta melekat di  bibir mungkil anda. Mari senyum secara berjemaah. Saya boleh jadi makmum yang baik. Jangan risau. Eh, okay jokes. 


To my family, kawan-kawan and semua yang meraikan Hari Raya Korban, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha. May Allah bless our life effort. May our last sacrifice will be in great judgement. InshaAllah, Ameen. 








And now saya tengah layan takbir di YouTube. Canggih kan dunia sekarang? There is everything. Takbir raya Aidil Adha bermula selepas Subuh hari ke 9 Zulhijjah dan berakhir selepas Asar hari ke 13 Zulhijjah. Jum layan ! Pahala pun dapat. Tangisan kasmara pun dapat. All there. 


…supaya mereka berzikir (menyebut) nama Allah pada hari yang telah ditentukan…(Qs. Al Hajj: 28)






This is cara solat sunat untuk Hari Raya :

Niat yang paling penting, which is "Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat kerana Allah Taala" or else for those yang ikut imam boleh niat macam ni, "Sahaja aku solat sunat Aidil Adha dua rakaat makmum kerana Allah Taala".


Simple. And paling penting, niat ini hendaklah dilakukan semasa takbiratul ihram, iaitu sekadar lintasan di hati and mesti fokus. As usual, baca doa iftitah selepasnya and then takbir 7 kali selang dengan tasbih.

Allah saya Maha BEST !

And lastly, I wish semua jemaah Haji kali ini dilindungi dan dirahmati Allah. Tahniah. Hope kesihatan dan keselamatan terjaga. Serta ibadat jemaah kali ini diterima. Doakan saya dan bakal imam saya ke sana suatu hari nanti. Okay? Ameen. InshaAllah.





I'm done. How about yours?


Credit photo : 
Myself, brother in law and only mum. Credit first photo by Abang Ipar, at SMK Agama Miri. Korban last year. 
Second photo taken by me semasa raya Aidilfitri, jubah dari insan tersayang. 
Third, also taken by me, on my way to one of Masjid di Brunei Darul Salam and lastly by mum, at Mekah. Don't know nama tempat yang sebenar. That's it.


Bye.



8 comments:

  1. Replies
    1. The Sekupang, Salam Aidiladha juga. Jaga diri di Penang.

      Delete
  2. =) sayu je kan dengar takbir....zaza raya sini ke? huhu selamat hari raya aidiladha zaza ^_____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza raya sini kak, terima kasih ye. Salam Aidiladha ye. Jaga diri.

      Delete
  3. Salam aidil adha Za...

    Teringin nak pergi tanah suci tu... Bila la agaknya ya..

    Maaf zahir bathin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidiladha Kak Azz syg, semoga sihat selalu. Zaza pun nak p sana. InshaAllah ada rezeki kita p sana juga kan?
      Amin, inshaAllah.

      Delete
  4. Selamat Hari Raya Idhul Adha 1433 H. -= Mohon maaf lahir dan bathin =-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidiladha juga kawan. Maaf zahir batin =')
      Terima kasih ya.

      Delete