Tuesday, January 8, 2013

Kalau kamu buta, pekak dan bisu apa perkara terakhir yang kamu nak lihat, dengar dan cakap?



Assalamualaikum


Someone ask me question in short conversation, "Kalau kamu buta, pekak dan bisu apa perkara terakhir yang kamu nak lihat, dengar dan cakap?" and yes I don't have any idea. Sebab this kind of soalan macam tak pernah pun terfikir dalam kepala saya before this you know. Then, for a while saya terfikir soalan ni kalau benar-benar berlaku. 


Semua yang kita miliki ni pinjaman semata, jadi kalau kena tarik segala nikmat yang kita ada and what should we do? Sudah bersedia kah kita? Saya belum, kalian bagaimana?


If saya buta and what the last thing I what to see is my family photos menunaikan Haji and the background is my only favor yang saya letakkan cinta Allah ke atasnya. And if saya pekak, benda yang saya nak dengar buat kali terakhir is bacaan Al-Quran abang, kakak and parents saya cause I heart those word dan azan terakhir yang melapangkan dada saya. And last, if saya bisu the last word I want to voice out is alhamdulillah and kalimah syahadah.


Sengaja saya fade kan colour tulisan sebab saya risau saya tidak sempat untuk dapat apa yang saya impikan jika hal sebegini benar-benar berlaku kan? Allah tahu, sedangkan kita tidak tahu. There is someone for everyone. Mana lah tahu masa kita buta, pekak or bisu nanti tiada siapa yang bantu kita. We don't know. 


Saya takut. Saya takut saat saya kehilangan nikmat yang saya pernah miliki secara tiba-tiba. Saya takut. And pernah juga saya di pesan agar 'kurangkan merungut, banyakkan bersyukur' and I know ada makna ayat yang tersembunyi walaupun ayat ni agak ringkas. Well, when we think that we are well prepare and gonna be alright, gonna be fine, and nothing gonna be happen to you but suddenly when some problem happen and that is the time your emotional are fully tested. Agree? And masa tu jugak kita betul-betul and bersungguh-sungguh cari Allah. Yeah, I like this way all over. 




Here some short story yang saya nak kongsikan kepada kalian semua. Semoga bermanfaat. InshaAllah.


Ada seorang pemuda yang di penjara dan ibunya pula hanya memiliki dia seorang sahaja di dunia sebagai anak nya yang sangat di kasihi. That's mean, lelaki ni anak tunggal lah kan? Saat mengetahui anaknya di penjara, si ibu sukar memejamkan mata dan akhirnya dia menangis semahu-mahunya. Dengan izin Allah, dia di ilhamkan dengan ayat cinta yang bermaksud "Tiada daya dan upaya melainkan dengan kekuatan Allah". Dan si ibu membacanya berulang-ulang tanpa henti. 


Kemudian, pintu rumah si ibu di ketuk. Dan guess who? Si anak berdiri di hadapan rumah kerana berjaya di bebaskan setelah si ibu putus harap untuk membebaskannya. Ajaib kan kalimah Allah. Begitu juga lah pahala saat kita mengingati Allah, no body can replace the King Of World, Allah in our heart. Trust Allah cause I don't ever trust what people promise me, but I trust what Allah promise me. In case, I won't trust words, I just trust action. Dan Dia lah yang Maha Penyayang bagi orang beriman. Jum tebar cinta seluas lautan cinta kepasa Allah! Jum.


The moral of the story is berhati-hatilah, jangan putus asa dan kecewa. Bersyukurlah dan jangan mengeluh. Sayangi lah, maka kamu akan disayangi. Simple.


Nak kata saya tengah kecewa, tak juga. Nak kata saya tengah berkhayal, langsung tak. Nak kata saya tengah sedih, mungkin tak. And nak kata saya tengah terkesima dan berterima kasih, ya. Memang ya. Mungkin sebab saya terlalu berharapkan sesuatu yang sangat saya perlukan dalam hidup, tetapi bagi saya sesuatu yang saya benar-benar harapkan akan membawa jutaan kegelisahan. Sebenarnya kesulitan yang datang tu buat kita mudah kan? =)


Tak. Saya cuma terfikir jika benar suatu saat nanti saya akan buta, pekak dan bisu. Kalau benar saya nak buat apa? Sempat ke tak saya bersyukur masa saya tengah sihat sekarang ni? Sempat ke tak? Terpanggil saat azan menyeru kita sama-sama menuju kejayaan dengan menunaikan solat, saat itu ada kalanya hati berbisik "alaa, jap g 5 minit k" kadang dari 5 minit jadi 50 minit. Why? Because syaitan is the great math. Astarfirullahalzim. Allah jatuhkan batu bata kat atas kepala kita tiba-tiba akibat lagha dan lambatkan solat baru padan muka. Menyesal kan?




"Dalam sehari ada sahaja perkara yang mengstresskan jiwa. Maka beristighfarlah."
[ Hami Asraff, 2013 ]


I just don't know. I always ask myself "Why me?" in whole day. I am sorry. Nobody can make me smile for no reason, except for the one who has a special space in my heart. The only mum, dad, siblings, family and friends. When people only understand a good message negatively, always missing the whole point, they need urgent help. Yeah! Pernah juga ada kawan yang tidak menyukai apa yang saya miliki, tapi trust me yang apa yang saya miliki tu bukan saya sengaja wujudkan untuk mereka benci. Maafkan saya. Sometimes, I need serious advice. Semoga saya di anugerahkan kehidupan yang sederhana di dunia ini. Ameen ya Allah.


Thanks for reading. Bye.





12 comments:

  1. Kalau tetibe jantung benti berdenyut nak buat ape ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah meninggal, tu kira masa menuju ke syurga.
      =)

      Delete
  2. hmm kalo sy.... entah laa biar jdi rahsia...

    *cntik lukisan... amek dr tenet ke lukis sendiri??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahsia jugak. Hehehe.
      Dari web yg ada kat gambar tu. Tak dan nak lukis sendiri. Hancur punah =)

      Delete
  3. sgt2 bermanfaat... "Dalam sehari ada sahaja perkara yang mengstresskan jiwa. Maka beristighfarlah."suka ayt ni... hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha, thanks. By the way, saya credit kan ayat tu kepada si penulis. Boleh lah google siapa dia =)

      Delete
    2. tazkirah yang disampaikan dalam bentuk yg begitu menarik..
      syukran..

      Delete
    3. Terima kasih sudi membaca =)

      Delete
  4. betul tu...kita kena sentiasa bersyukur...hehe btw, nice sharing za ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, thanks to you Cik Shiqin =)

      Delete
  5. Best skali jak baca. Bena ya fizah. Kmk terangguk2 jk bca tok.
    "Sewaktu dibangkitkan kelak untuk menghadapi hisab Allah di padang Mahsyar, terdapat satu golongan yang dibangkitkan dengan muka seperti babi. Merekalah orang yang sering melengah-lengahkan solat."
    Astaghfirullah.

    p/s: Bagus juak ktk ngkah lagu istighfar tok. Automatik org pun istighfar masa bukak blog ktk. Moga segala2nya dipermudahkan Allah. Kmk pun mok nangga potret keluarga di Mekah, depan Kaabah, insyaAllah, walaupun ya gambar terakhir yang kmk tangga. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Murni, kamek pun sama. Sama-sama kita peringat sama dirik, thanks k sudi baca walaupun sebenarnya tok k luah rasa ati jak. Kedak rasa terpaku bila urang bertanyak dak tok. Thanks !

      InshaAllah,ma fi qalbi ghairullah ! Amin.

      Delete