Saturday, February 23, 2013

Saya ada perancangan saya sendiri. Saya pun ingin berkahwin muda tapi bukannya tergesa-gesa.




Assalamualaikum 


One of my kesayangan gonna be wife very soon. And all member prepare to get ready untuk majlis nanti. But, suddenly problem comes. Everything changed and of cause lah perasaan kecewa adalah out of 99% daripada rasa gembira. Everything cancels. 



If I do put myself in their shoes, of cause I do very sad too. But then, I just hope benda ni ada iktibar yang berjuta kepada kami semua. Nobody knows how well their plan for they life, but Allah knows. I hope, really hope that I do not repeat the same mistakes. Mengalir air mata kesedihan. Tumpang simpati wahai kecintaan. 




Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertaqwa kepada Allah, nescaya ia mengadakan bagi kamu (petunjuk) yang membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa) kamu. Dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar.

(Al-Anfaal 8:29)




Dulu, when I was twelve. I just dream gonna be someone’s wife when I just 19 years old. Funny huh? Siapa lah kita tanpa cita-cita, but I know without usaha the impian gonna be the angan-angan bukan? Really true of it. Eleyy, I getting old now. Huh. The sangat!





Have you all listen to “Cinta Pertama” by Far East? Lagu ni very good indeed. If we want our partner yang soleh/solehah, first things first is we must prepare ours self to be all loving upon Allah’s love. Tak kan ada manusia suci tak ada masa lampau and tak akan ada insan hina yang tak ada masa depan. It’s just being very fair in life. Allah knows best. 





Dan Tuhan kamu ialah Tuhan yang Maha Esa, tiada Tuhan (Yang berhak disembah) selain dari Allah, yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

(Al-Baqarah 2:163)




Actually, I tengah tunggu someone yang propose me to be wife. As soon as possible. I am not ready yet, but Insha-Allah I just wanna be the good wife di sisi my husband one day. The one yang bukan lah sesolehah Saidina Khadijah di samping Prophet Muhammad, but the one yang trying the best solehahkan diri pada akhir zaman. Insha-Allah. 




Rahsia Allah. Kalau tak sempat jadi isteri solehah di dunia, boleh juga jadi isteri somebody di syurga kan? Who knows ajal terlebih dahulu terlaksana, Allah knows. Tak kenal maka tak cinta. Tapi tak semestinya bercinta terus boleh jamin jadi suami isteri. Setuju? I nak my majlis very simple with full of bless. Whoever he is. Susah-susah study kat university sampai bertahun-tahun, tak kan nak jadi isteri untuk seorang suami pun susah kan? Senang je, Allah permudahkan. 




Nothing much to say about majlis perkahwinan yang end dengan kesedihan. But, biar hal macam ni jadi iktibar buat insan yang bakal dirikan rumah tangga. Whatever kesedihan it is, biarlah menjadi rahsia. Semoga yang masih belum bersedia tu akan bersedia suatu hari nanti. But I still mad dengan ramai lelaki yang suka memilih untuk mengorat atau erti kata lain mengatal tanpa niat nak ajak kahwin. Kalau ada pun no need treat the girls macam yakin sangat akan jadi isteri kan? Such a stupid mistakes panggil "sayang" tapi just act nak pikat memikat. Hampeh !


Pesan pada diri sebelum bernikah : 

  • Fisrt thing first. Do istikarah. 

  • Only Allah alone is worthy of worship, so fear Allah and leave everything to Him. 

  • Tomorrow is not promised, so be prepared. 




Bye. Thanks for reading.



8 comments:

  1. Moga ada jodoh yang baik untuk Za.. Baik dalam erti kata yang sebenarnya.. Insya-Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga di perkenankan doa nya. Amin, inshaAllah =)

      Delete
  2. Insyallah za..moga Allah dgr doa za n di pertemukan dgn lelaki yg soleh..amin

    awan kat sini akan sntiasa doakan utk za..

    be happy dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sahabatku Awan, inshaAllah. Semoga diperkenankan walau lambat mcm mana. InshaAllah, Amin =)

      Delete
  3. Dulu masa skolah target nak kawen umo 25.. alhamdulillah tercapai.. :) Kita merancang ALLAH yang tentukan.. sekarag ni sedang berusaha jadi yang terbaik buat suami.. :)

    semoga dipermudahkan urusan zaza.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak, semoga mcm tu lah. Kena persiapkan diri dulu sebaik mungkin. InshaAllah, kalau tak dpt pun. Kat syurga dpt gak nanti. Hihi, thanks Kak Moon yg baik =)

      Tahniah, semoga keluarga dlm rahmat Allah. Bahagia selamanya k =)

      Delete
  4. I wish you will find the right man sooner or later.. ^^

    ReplyDelete