Tuesday, May 28, 2013

I need to find my way back to the start. And Allah selalu memberikan jawapan yang positif untuk itu.



Assalamualaikum

Hi semua. How are you? I'm doing fine as long as I've enough sleep. Hehehe, yeah actually not for everyday lah. Hmm, sebenarnya this second years of studying agak messy sikit mungkin sebab datangnya faktor luaran dan dalaman yang 'ter' datang dengan sendirinya. Hihi


Nak di jadikan cerita. Saya sekarang ambil 20 jam kredit for this semester and that's means ada masa yang cukup banyak untuk berfoya-foya. So, as usually saya grab semua opportunity tersebut dengan baik sekali apabila banyak habiskan masa dengan movie's time instead by watching kat youtube, keluar berjalan-jalan dengan housemate entah ke mana and delaying my task. 


Agak annoying lah my attitude. Ya Allah! 


And too many thing happen dalam diari kehidupan saya like seriously. I just can't imagine the sadness time bila I have to stand here alone. In any means, buat kerja seorang diri, pergi uruskan kerja dan minta signature pensyarah seorang macam independent person lah. Oh, saya tak boleh bayangkan sehingga lah suatu ketika saya hadapi semua benda seorang diri. Then, baru lah saya tahu yang semua tu adalah benda paling mudah ever after.

Yes, saya takut kilat. Hujan. And paling suka petik bunga tanpa izin ( sikap paling teruk ) and bercakap dengan kucing macam berkomunikasi dengan manusia. I hate my self when many people tak suka. But, saya tak boleh ubah. Forgive me ! 




And satu hal lagi dalam zon lemah saya is mudah percaya dengan orang and sometimes percaya macam tak ingat dunia. So, kebanyakan kerja this semester I do it by myself. Naive. And syukur ke hadrat Illahi masih ada lagi kawan yang tak pernah tinggalkan saya di saat saya memerlukan 'kertas kosong' untuk di conteng segala perasaan hati. Kawan yang boleh jadi 'tisu kering' saat air mata menitis tak berhenti sepurnama lama. And kawan yang sanggup jadi 'doktor' tatkala racun ada dalam seluruh corong darah.


Terima kasih kawan. 


Another and is I love to stay more hours at library. Firstly sebab tak ada kawan nak duduk belajar sama. Secondly is library sejuk and basically sesuai dengan orang yang suka sejuk. Another hand is library ada wifi laju macam rocket. Masa macam ni lah senang nak check and buat assessment dengan kelajuan maksimum and tanpa sekatan signal wifi yang hampeh. And last, ada banyak buku yang bermanfaat and boleh baca tanpa ada orang marah. Hahahaha so saya boleh lipat page mana yang saya suka. So sebenarnya, banyak masa terbuang dalam library macam hangout dengan segala macam buku and kerja tak siap ='(


Cuci mata pun boleh because yang rajin belajar ja duduk library ni. Eh, bajet je ayat kan. Hahaha okayinitaklawak




Things to remember is about cinta. Cinta terhadap manusia. Cinta yang berlandaskan perkara yang membawa kita kepada Allah. Cinta yang tak hilang and kekal selamanya. Cinta yang cuma sang perindu dapat rasakan. Cinta yang hakiki.


Cinta harus diungkapkan dengan baik dan benar sesuai dengan ukurannya. Jika tidak, boleh merosakkan. Aturan cinta dan kasih sayang ini perlu dipelihara, sehingga boleh terpelihara dan keindahannya selalu terjaga serta menjadi benteng yang kukuh.


Contohnya, lihat pada pasangan suami-isteri. Cinta dan kasih sayang boleh menjadi benteng yang sangat kuat untuk menghadapi cubaan dan ujian dari Allah. Bila kita mampu menjaga kehadiran rasa sayang dan cinta, kita akan memiliki perlindungan yang terbaik untuk menghadapi tentangan besar dan badai kehidupan.


Namun, seringkali manusia tidak mengetahui hikmah yang tersembunyi di balik sebuah cubaan dan ujian. Lebih lagi apabila seorang manusia telah menggunakan egonya. Biasanya mereka akan kalah dan cenderung mempesoalkan tentang ujian dan cubaan yang menimpanya.


Contohnya, ketika seseorang meluahkan perasaannya kepada orang yang disukainya. Kemudian mereka yakin bahawa hubungan mereka akan berjaya ke jinjang pelamin. Namun, mereka putus di tengah jalan.


Bila tidak berhati-hati, boleh menyebabkan kekecewaan dan mempengaruhi hingga ke sendi-sendi kehidupan seseorang. Kita juga jangan sampai kehilangan pegangan hidup, iaitu Islam. Bagaimana pun, sesuatu yang kita peroleh adalah hasil terbaik yang diberikan Allah. Meskipun pada awalnya kita tidak memahami dan merasa sakit, tetapi apabila kita percaya bahawa hal tersebut merupakan yang terbaik, kita akan ikhlas menerimanya.


Kesian pada diri ini. Ya Allah, I need to start all over you. Help me by the power of you. With each day that goes by, the day of reckoning draws closer. May Allah forgive, guide and protect me from the evil temptations of this world. 




Antara cara agar tidak mudah jatuh hati pada orang (untuk jenis yang sekali pandang saja sudah jatuh cinta), adalah dengan memujuk hati untuk rasa bersalah. Rasa bersalah pada bakal suami/isteri. Entah-entah jodoh kita (di masa hadapan) itu, tak pernah pun main mata dengan orang lain. Rasa bersalah pada ibu bapa. Mak ayah tak pernah suruh pandang-pandang anak orang. Rasa bersalah pada Nabi kita, Muhammad SAW. Banyak hadis yang melarang dari memandang yang bukan milik kita. Rasa bersalah pada Allah. Terang-terang Allah nyatakan dalam kitab-Nya, betapa kita kena menundukkan pandangan. Degil sangat tu kenapa.


Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuan-NYA.


Pujuklah hati - “Hati, salah ni, pandang-pandang orang ni…lepas tu jatuh-jatuh hati pulak. Salah ni. Dosa ni…”


Thanks and good bye ! Credit to good article. Done tag them.







No comments:

Post a Comment