Saturday, March 21, 2015

Excited Dengan Hidroponik



Assalamualaikum Wbt 


Hari sabtu, mana ada kelas, mana ada komitmed dan sebagainya. So rajin dan gigih mengoogle segala mcm tanaman yang menarik di mata and sedap di makan. Antaranya ialah pokok tomato, cili padi, kangkung, kobis dll.

Terjumpa satu sistem menarik tentang bercucuk tanam since housemate adalah student sains pertanian, iaitu "hidroponic plant".




So, menurut saya sendiri. Hidroponik adalah penanaman tanaman melalui basic air sahaja. Cahaya matahari of cause pakai tapi, selalu kita guna tanah utk menanam, tp yang ni cuma perlu air dan cahaya utk tumbuh dan di cantas. So tengok gambar kat atas tu, lebih kurang macam ni lah tanaman hydroponik. Simple? Yaaaa :D




Yang ni salah satu gambar contoh yg menggunakan sistem hidroponik. Bukan saja sayuran berdaun yang boleh ditanam, tapi berubi berbatang pun boleh. Arghh! Cool. Hebat! Selain tu, tak perlu kotor-kotr bersihkan lumpur pada sayur yang kita nak tanam. Hebat. I like 194% (Since GST tak lama lagi) Okay tak lawak!

Nak cuba buat lah suatu masa nanti, banya je searching tentang ni kalau berguna utk masa depan apa salahnya kita buat, betul tak? Semua dh mahal sekarang. Tanam sekarang, tuai kemudian. Yeah. 



Gambar semua sumber daripada google. And dlm banyak-banyak, teringin nak buat search kat sini nanti http://jirifarm.com/ mana lah tahu dpt ilmu :D
Hahahahaha belakang rumah kita, nanti kita buat k! Mak ayah, muaaaahhh ciked. 


Sesiapa berminat nak ajar saya menanam, email k : sarafilzah@gmail.com 

Bye! 



No comments:

Post a Comment